keskiviikko 28. heinäkuuta 2010

Esittelyssä Jonas Hakaniemi - monipuolinen muotoilija Jyväskylästä

Jonas Hakaniemi (http://www.jonashakaniemi.com/) on vuonna 1975 syntynyt muotoilija Jyväskylästä. Toimittuaan 15 vuotta graafisen teollisuuden parissa hän kouluttautui kalustemuotoilijaksi Lahden muotoiluinstituutissa. Nykyään hänen alaansa ovat tuotemuotoilu sekä tila- ja graafinen suunnittelu. Oman yrityksensä puitteissa hän tekee tila- ja kalustemuotoilua, yritysilmeen visuaalista suunnittelua, pakkaussuunnittelua sekä tilasuunnittelua mm. messuille. Jonas Hakaniemi oli myös mukana New Yorkissa toukokuussa järjestetyssä Streightforward - New Finnish Design -tapahtumassa (http://www.straightforward-design.net/), (http://www.wdc2012helsinki.fi/en/news/new-finnish-design-new-york-honesty-and-looking-future), jossa esiteltiin suomalaista nykymuotoilua.
Jonas Hakaniemi

Pääsin vierailemaan Jonas Hakaniemen toimistolle Kaija Savolaisen ja Aki Choklatin mukana. Kävimme tutustumassa hänen suunnittelemiinsa tuotteisiin ja kuulemaan miten matka New Yorkin oli mennyt.

Kuvassa Kaija Savolainen, Aki Choklat ja Jonas Hakaniemi

Jalkinedesigner Aki Choklat

Bloggaaja tutustumassa Jonas Hakaniemen tuotteisiin
Varmaankin tunnetuin Jonas Hakaniemen töistä on Design House Stockholmin(http://dhseur.shop.crossroads.se/) myymä Box Light -valaisin (kuva alla). Valaisimen ideana on se, että sen tarjoaman valon määrää voi halutessaan säätää sen mukaan paljonko valoa ottaa esiin laatikon sisästä. On kuin ottaisi valoa kauniista tulitikkurasiasta! Box Light-valaisimessa yhdistyy pelkistetty, kaunis muoto hienoon käytännölliseen ideaan. Valaisimen materiaaleina on käytetty alumiinia ja valkeaa muovia. Tämä valaisin oli esillä Straightforward -tapahtumassa New Yorkissa ja sai paljon julkisuutta - eikä suotta.
Box Light

Valon määrää voi säätää
Eelovin tuotemallistoon Jonas on suunnitellun Lamppa-valaisimen (kuva alla). Se on materiaaliltaan pelkistetty, henkäyksen kevyt ja ilmava, valoisan oloinen vaikka valo ei olisikaan sytytettynä. Lampun alaosa näkyy kauniisti valaisimen keskeltä, mutta valkoinen varjostin tekee valosta pehmeämmän. Materiaaleina on käytetty kirkasta ja valkoista akryyliä.

Lamppa

Kolmantena esimerkkinä Jonaksen töistä voisi esitellä Rasian (kuva alla). Se on kertopuusta, huovasta ja akryylistä valmistettu säilytin, jonka sisällä on akryyliset jakajat. Kansi on läpinäkyvä, jollon Rasiassa olevat tavarat ovat samalla näkyvissä kuin vitriinissä. Rasiassa, kuten muissakin Jonas Hakaniemen töissä, yhdistyy kaunis, yksinkertainen muoto ja käytettävyys ainutlaatuisella tavalla joka ei ole kopioitavissa.

Rasia
Lisää Jonas Hakaniemen töitä on esiteltynä hänen omilla internetsivuiltaan (http://www.jonashakaniemi.com/).

Syksyllä 1.-5.9.2010 kannattaa suunnistaa Habitare -messuille. Siellä pääsee näkemään esimerkin Jonaksen tilasuunnittelun taidoista, sillä hän on yhdessä Janne Tyynismaan kanssa suunnitellut sinne Made in Finland -messuosaston (http://web.finnexpo.fi/Sites1/Habitare/Kavijat/erikois/Sivut/MadeinFinland.aspx), jossa on suomalaisia huonekaluvalmistajia esittelemässä tuotteitaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti