maanantai 24. toukokuuta 2010

Intensive Shoemaking for Beginners vol. 1

Olen aivan innoissani tänään alkaneesta Jamk:in kurssista, jossa pääsen valmistamaan ihan itse omat korkokengät! Kurssin opettajana toimii Melissa Needham, joka opastaa meidät jalkineen kaavoituksen ja valmistuksen saloihin. Melissalla on Lontoossa ja San Franciscossa toimiva koulu (http://www.prescottandmackay.co.uk/), jossa opetetaan tekemään itse mm. jalkineita, laukkuja, korsetteja ja tutu-balettihameita. Lisäksi hän omistaa Black Truffle -putiikin Lontoossa (http://www.blacktruffle.co.uk/index.php). Olen itse aina miettinyt miten kengät valmistetaan, ja kerron tässä yleisellä tasolla miten jalkineeni valmistus tällä viikolla etenee. Tarkoitukseni ei siis ole kirjata ylös tarkkaa ohjetta jalkineiden valmistukseen, vaan antaa yleisellä tasolla tietoa (samalla kun itse opin) siitä miten jalkineet valmistetaan käsin. Tässä joitain jalkineen valmistukseen tarvittavia välineitä:





Alkuun Melissa kertoi meille perusteita jalkineiden valmistuksesta. Jalkineen onnistumisen kannalta tärkein asia on lesti. Lesti voidaan joko teettää kengän mallin mukaan, tai se voidaan valita lestivalmistajien valmiista mallistosta. Sama koskee myös kengän korkoa. Melissa kertoi, että myös kengän sisä- ja ulkopohja kannattaa ostaa valmiina, sillä se on halvempaa kuin alkaa tehdä niitä itse.

Seuraavaksi valitsimme meille sopivat lestit. Lestimalleja Melissalla oli mukanaan kaksi; matala ballerina -mallinen sekä korollinen malli. Minä valitsin korkokenkälestin, jotta oppisin päällystämään kengän koron, vaikka lestin kärki ei ollut aivan makuni mukainen. Lesti on kengän mallin kriittisin tekijä, sillä se todellakin määrää sen minkä mallinen kengästä tulee. Lesti valmistetaan sorvaamalla se haluttuun muotoon. Jos siis halutaan esim. pyöreäkärkinen jalkine, lestin kärki sorvataan pyöreäksi. Nykyään jalkineiden valmistuksesta noin 90 % tapahtuu Kiinassa. Niinpä lestien tekijät eivät enää valmista niin paljoa konkreettisia lestejä, vaan ne valmistavat lestimalleja tietokoneella, jotka lähetetään alihankkijalle Kiinaan digitaalisessa muodossa ja lestit valmistetaan loppuun siellä.

Kengän kaavoitus alkoi sillä, että aloimme kiinnittämään lestin ympärille maalarinteipin suikaleita eri suuntiin kerros kerrokselta.

Tämän jälkeen merkitsimme lestiin keskiviivan, johon lisäsimme pisteet eteen ja taakse. Nämä pisteet vaikuttavat kengän istuvuuteen: kuinka korkealle kengän kantakappi nousee takana ja kuinka matalle kenkä menee vähintään edessä.


Sitten vasaroimme lestin pohjasta teipit pois, niin että jäljelle jäi vain kengän päällä oleva osa:



Seuraavaksi alkoi kengän mallin hahmottelu teipin päälle. Itse olen aivan rakastunut Minna Parikan kenkiin, joten piirsin ulkomuistista suurinpiirtein hänen Jodie -kenkäänsä muistuttavan mallin. Suora kopio se ei ole (valitettavasti, heh..), koska kengän lesti ja korko ovat hyvinkin erilaiset kuin Minna Parikan kengissä. Mutta halusin käyttää sydän-teemaa kengissä ja mieleeni tuli nuo iki-ihanat kegät joista olen jo kauan haaveilut. Nyt saan ainakin haltuuni yhden, itse tekemäni parin, joka toivottavasti tulee olemaan edes hieman sinne päin kuin jumalaiset esikuvansa... Olisin halunnut tehdä kenkäni punaisesta kiiltonahasta, mutta koska sellaista en löytänyt Helsingistä, päädyin ostamaan mustaa lakeria.

Ihan vaan vertailun vuoksi (voin katua tätä rinnastusta kun oma tekeleeni on valmis...), tässä kenkieni esikuva:




Ja tässä oman versioni esiaste, jonka toivon lopussa edes etäisesti muistuttavan ylläolevaa kaunotarta:






Tämän jälkeen leikkarimme teipin pois lestin yläreunasta ja leikkasimme keskiviivaa pitkin teipin kahdeksi osaksi.

Irrotimme palaset varovasti lestistä ja teimme niihin pienet viillot kärkeen ja päkiän kohdalle, sillä seuraavaksi nämä saadut kappaleet laitettiin paperia vasten tasoitellen ne litteäksi pinnaksi. Näin saimme siin peruspalat kenkien kaavoille; yhden sisäsyrjän ja yhden ulkosyrjän mallin. Leikkasimme palat pois paperista hyvin tarkasti, ja merkitsimme niihin vielä varmuudeksi kumpi niistä on kengän sisä- ja kumpi ulkopuoli.






Seuraavaksi otimme kengän ulkopuolen mallin ja jäljensimme sen paperille. Alareunaan lisättiin vielä saumanvara. Näin saatuun kaavaan siirrettiin vielä piikillä jalkineen mallin linjat maalarinteipin läpi pistellen. Sisäsyrjän mallipalaan merkittiin myös piikillä mallin viivat, ja se asetettiin teippipuoli alaspäin paperille. Sisäsyrjän malli jäljennettiin ulkosyrjän mallin päälle kohdistukset huomioiden ja sisäsyrjän malliviivat paineltiin paperiin myös. Tämä olikin viimeinen vaihe, johon jalkineiden valmistuksessa tänään pääsimme.









Tällaiseen vaiheeseen siis kenkäni valmistus jäi, tästä jatkan huomenna:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti