torstai 27. toukokuuta 2010

Shoe Making for Beginners - vol. 3

Eilen olin Kaijan ja Melissan kanssa käymässä käsityöyrittäjä Anu Pylsyn työtiloissa Joutsassa. Käynti oli kertakaikkiaan elämyksellinen ja kerron siitä pian lisää, mutta koska palasimme takaisin Jyväskylään vasta yömyöhään, pääsen vasta nyt kertomaan mihin vaiheeseen kengät silloin sain.

Jäin siis tiistaina siihen vaiheeseen, että sain kaavat valmiiksi ja leikkasit sen osat päällysmateriaalista. Keskiviikkona aloitimme leikkaamalla vuorin kappaleet päällysmateriaalia ohuemmasta siannahasta.






Seuraavaksi vuori koottiin alustavasti käyttämällä kontaktiliimaa. Kontaktiliimaa sivellään molemmille kiinnitettäville materiaaleille, odotetaan hieman että se kuivuu, ja kun pinnat painetaan vastakkain ne tarttuvat kiinni todella pitävästi.

Siannahassa oli kaksi erilaista puolta, toinen oli "nappapuoli" ja toinen "haljaspuoli". Vuoren voi kiinniittää kummin päin haluaa, mutta minä halusin kiinnittää sen niin päin, että sileämpi nappapuoli tuli jalkaa vasten, paitsi kantapäässä, jossa jalkaa vasten tuli haljaspuoli. Ajattelin, että näin jalkine tuntuu mukavammalta, mutta haljaspuoli estää jalan nousun kävellessä.

Tässä välissä päällystimme kengän koron. Korosta tehtiin ensin kaava samalla tekniikalla kuin jalkineesta, eli se päällystettiin teipillä. Reunat merkittiin kynällä. Teippi leikattiin oikeaan muotoon ja se paineltiin paperille litteäksi. Sitten se leikattiin irti ja jäljennettiin puhtaalle paperille. Näin saatu valmis kaava leikattiin päällysmateriaalista molempiin korkoihin. Koron sivuille, ylä- ja alaosan reunoihin sekä päällystemateriaalin siveltiin liimaa, ja se muotoiltiin paikoilleen hieman venyttäen kaarevasta muodosta johtuen. Tässä vaiheessa sain todeta, että materiaaliksi valitsemani kiiltonahka on melko työlästä käsitellä, sillä kiiltävä pinta ei anna mitään anteeksi. Kaikki rypyt näkyvät siinä todella hyvin, enkä saanut materiaalia paikoilleen täysin ilman ryppyjä. Hieman harmillista, mutta kun kyseessä on ensimmäiset tekemäni kengät niin annan sen itselleni anteeksi näin harjoittelun nimissä. Kiiltonahka on aivan yhtä ihanaa ryppyisenäkin!




Seuraavaksi oli vuorossa tukinauhan kiinnitys päällysmateriaalin reunaan. Tukinauha oli ohutta litteää nylon -nauhaa, joka ei jousta ja näin varmistaa sen, ettei kengän reuna veny käytössä vaan pitää hyvin muotonsa. Nauha liimattiin 5 millimetrin päähän reunasta, ja reuna taitettiin nurjalle puolelle. Tässä kuvassa toiseen päälliseen on kiinnitetty nauha, toisesta on käännetty jo reunat. Paitsi materiaalini, myös mallini oli haastava pyöreiden muotojensa vuoksi. Sain reunat kuitenkin onneksi käännettyä ihan kohtalaisen siististi myös kaarevissa kohdissa.



Päällisen osat koottiin yhteen ompelemalla sivu- ja takasaumat. Saumanvara oli 5 millimetriä. Myös vuorin saumat vahvistettiin ompeleella ja takalaskos ommeltiin kiinni 2 mm:n päästä reunasta. Kun sekä päällinen että vuori oli koottu yhtenäisiksi kappaleiksi, ne kiinnitettiin toisiinsa liimaamalla yläreunat yhteen. Vuorin yläreuna jäi väliaikaisesti näkymään päällyskankaan yläreunan yläpuolelle 5 mm:n saumanvaran verran. Keskiviikkona kengät alkoivat siis jo saada hieman muotoaan ja näyttivät päivän lopussa tältä:



Päällisten kokoamistesta alkoi kengän rakentaminen sisäpohjan ympärille lestin päällä. Kerron siitä lisää huomenna, jolloin kengät vihdoin valmistuvat. Odotettavissa huomenna siis kaikkien muidenkin valmiit kengät. Tulossa on niin hienoja kenkiä, etten ainakaan itse jaksa odottaa nähdä niitä valmiina!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti